Contact : Telefon programari: 021 210 8942

Odontologie

protetica elandentSe ocupa cu tratamentul cariei dentare. In clinica noastra tratamentul cariei se face prin:

 •       obturatii dentare (plombe)
 •       incrustatii.

Obturatii se fac in cabinet de catre medic INTR-O SINGURA SEDINTA, sub anestezie locoregionala, cu ajutorul materialelor compozite de foarte buna calitate, cu rezultate estetice deosebite (la culoarea dintelui) Calitatea obturatiilor este influientata de contaminarea campului de lucru cu saliva.

Pentru a impiedica acest inconvenient in clinica noastra plombele se pun CU DIGA izoland perfect campul, si oferind in acelasi timp linste si confort pacientului in timpul sedintei.

Obturatiile din compozit
Prin compozitia sa (amestec de sticla si material plastic) ofera un aspect natural de multe ori fiind „invizibile” fata de restul dintelui. Din aceasta cauza se pot folosi cu succes pe dintii din partea frontala. Nu necesita retentie mecanica aderind chimic la structura dentara. Nu au un efect nociv asupra organismului dar prin natura materialului sint mai scumpe decit obturatiile din amalgam. Dupa ce tesutul cariat a fost indepartat, se adauga materialul compozit, fiecare strat fiind intarit cu ajutorul unei lampi fotopolimerizabile, apoi suprafata obturatiei va fi modelata pentru a se apropia de forma naturala a dintelui.

Obturatiile din amalgam
Sint folosite in general in cazul dintilor din regiunea posterioara. Din cauza materialelor care intra in compozitia lor au un aspect argintiu (argint, pilitura de fier, mercur), nefiind cea mai buna alegere din punct de vedere estetic. Acest dezavantaj este suplinit de faptul ca timpul de executie este relativ scurt si preturile scazute in raport cu obturatiile din compozit.

Desi au o rezistenta buna in timp se recomanda schimbarea lor dupa o anumita perioada pentru a evita aparitia cariilor secundare. Nu se recomanda folosirea extinsa a amalgamului datorita continutului de mercur care poate fi nociv organismului. Nu adera chimic la structura dentara, iar pentru a realiza o retentie mecanica buna este nevoie de excavarea unui volum mai mare de tesut dentar sanatos.

Incrustatiile
Incrustatiile sunt piese protetice realizate de technicitan in laborator si cimentate de medic in cabinet in cavitatea rezultata dupa curatarea cariei. Sunt lucrari de mare finte si exactitate ce corespund celor mai mari exigente estetice , si au o durabilitate in timp crescuta fatza de plombe.

Incrustatiile pot fi din mai multe materiale:

 • materiale compozite (belleglas)
 • ceramica
 • metal nobil (aur)

Atunci cand va prezentati pentru tratamentul unei carii la o clinica stomatologica, medicul va poate propune ca alternativa la obisnuita plomba o solutie mai moderna si mult mai buna, incrustatia. Acest lucru este posibil in cazul in care si laboratorul dispune si de posibilitatea de a realiza aceasta lucrare.

Intrebari frecvente

Ce sunt incrustatiile?

Incrustatiile sunt obturatii (plombe) turnate in laboratorul dentar. Ele pot fi facute din metale nobile (aur platinat) sau ceramica.

De cate sedinte este nevoie pentru o incrustatie?

Pentru a obtine o incrustatie sunt necesare doua sedinte de tratament stomatologic. In prima sedinta medicul pregateste cavitatea si ia amprenta pe care o trimite in laborator. Tehnicianul toarna modelul primit si modeleaza incrustatia.

Sunt incrustatiile o alternativa mai buna decat obturatiile din compozit sau amalgam?

Cu siguranta. Incrustatiile metalice sau ceramice prezinta o serie de avantaje fata de clasicele obturatii. Iata cateva dintre acestea:

 • Adaptare marginala superioara
 • Refacerea perfecta a formei anatomiei dintelui prin modelarea in laborator
 • Refacerea perfecta a puntelor de contact interdentar
 • Spre deosebire de obturatiile din amalgam si chiar cele metalice, incrustatiile nu coloreaza dintele
 • Rezistenta la uzura superioara oricarui tip de obturatie
 • Estetica deosebita in cazul incrustatiilor din ceramica
 • Culoarea obtinuta nu se modifica, cum se intampla in cazul refacerii dintelui cu materiale compozite
 • In unele cazuri incrustatia asigura protectia tesuturilor dentare ramase in urma indepartarii cariei
 • Prin refacerea perfecta a conturului dintelui, incrustatia contribuie la intretinerea sanatatii gingiei
 • Sacrificiul redus dentar comparativ cu cel necesar pentru aplicarea unei plombe clasice, fie din amalgam, fie din materiale compozite.

Ce indicatii au incrustatiile?

Ele pot fi utilizate in majoritatea situatiilor in care se pot realiza obturtatii, restaurarea dintilor care au suferit leziuni prin carie sau fractura. De obicei incrustatiile sunt preferate atunci cand pierderea de tesut dentar este mare si medicul doreste protejarea tesuturilor dentare restante.

Exista diferente importante intre incrustatiile metalice si cele ceramice?

Nu. Diferenta evidenta este estetica deosebita pe care o asigura incrustatiile ceramice. De retinut este faptul ca la pacientii cu carioactivitate scazuta (putine carii) si igiena bucala buna, incrustatiile din aliaje nobile pot avea o longevitate de chiar 25 – 40 de ani.

Programeaza-te acum la o consultatie GRATUITA