Contact : Telefon programari: 021 210 8942

Articole

Indicatii dupa extractia dentara

Extractia dentara este una din cele mai des intalnite manopere din cabinetul de medicina dentara. Este o metoda terapeutica chirurgicala care consta in indepartarea unui dinte din cavitatea orala
si de efectueaza atunci cand celelalte manopere conservatoare au esuat sau nu sunt indicate.
Cu toate ca este o procedura des intalnita, extractia dentara prezinta cateva riscuri postextractioinale (hemoragie, infectie, vindecare defectuoasa), care pot fi evitate daca sunt respectate urmatoarele indicatii:

-Folositi periuta de dinti cu grija: este foarte importanta igiena cavitatii orale in general, si cu atat mai importanta dupa efectuarea unei extractii dentare, de aceea pentru a mentine locul extractiei curat, trebuie sa periati cu grija dintii, fara a peria direct locul extractiei pentru a evita dislocarea cheagului de sange care se formeaza.

-Evitati clatirea cu putere a gurii: aceasta este una din principalele indicatii post extractionale necesara a fi respectata, pentru a asigura formarea cheagului de sange. Distrugerea acestui cheag duce la sangerare, vindecare mai de durata si chiar la infectie.

Dupa 24h este bine sa clatiti usor cu apa simpla sau apa de gura zona post extractionala, pentru a indeparta resturile alimentare restante.

-Nu fumati in primele 24h- fumatul favorizeaza infectia zonei postextractionale si dislocarea cheagului de sange

-Nu mancati alimente tari sau fierbinti: In primele 24-48h post extractie se recomanda o alimentatie semilichida la temperatura camerei, pentru a se evita iritaiile si arsurile in locul extractiei. De asemenea evitati bauturile carbogazoase pentru 2-3 zile dupa extractie

-Evitati consumul de lactate: laptele este un mediu favorabile dezvoltarii microorganismelor

-Reduceti activitatile: in primele 24-48h dupa extractie, se recomada repaos. O activitate intensa sau sportiva duce la o intensificare a fluxului sanguin, ceea ce poate duce usor la sangerare

-Daca dupa extractie s-a efectuat sutura plagii, se va reveni in cabinetul stomatologic pentru indepartarea firelor, dupa 7-10 zile.

Vezi tot articolul

Igiena orala la copii

Toti parintii sunt preocupati de igiena orala a copiilor, prin urmare grija pentru o igiena orala corecta incepe de la o varsta frageda. Cea mai buna metoda de a asigura sanatatea si asepctul estetic al dintilor este igiena impecabila inceputa din copilarie si sustinuta pe toata durata vietii.

Ingrijirea orala la sugari
Chiar daca dintisorii copilului. inca nu au aparut pe arcade, putem ingriji gingiile bebelusilor cu o discheta de vata imbibata in apa calduta, fara a folosi pasta de dinti.

Vezi tot articolul
Mituri dentist

Mituri in stomatologie

1. Detartrajul strica smaltul.
Fals! Detartrajul indeparteaza placa bacteriana intarita (tartrul) de pe dinti, ajutand la mentinerea sanatatii gingivale si dentare.

2. Ma doare maseaua pentru ca m-a tras curentul.
Fals! Dintii dor din cauza cariilor sau complicatiilor acestora.

3. Daca un dinte secariat se trateaza nu v-a mai aparea o alta carie pe el.
Fals! Cariile apar pe orice fata a dintelui, daca nu este curatata corespunzator.

Vezi tot articolul

Riscurile implanturilor dentare

Riscurile pierderii unui implant pe termen scurt este de sub 5%.Riscul individual pentru fiecare pacient in parte poate fi stabilit doar de medical curant dupa consultatie.

Ce se poate intampla rau cu un implant dentar?

Complicatii tarzii

Complicatiile tarzii apar rar si de cele mai multe ori sunt cauzate de infectii cornice. Aceste complicatii apar de cele mai multe ori la pacientii cu diferite boli generale si la persoanele fumatoare.

Periimplantita

Periimplantita este o boala care poate sa apara la persoanele care au un implant dentar. Aceasta boala este asemanatoare cu boala parodontala care apar la dinti.
Ca si in cazul dintilor, daca nu le curatam bine, si pe implanturi pot sa apara depuneri de placa bacteriana. Daca aceste depuneri nu sunt complet indepartate, apare mai intai o inflamatie a gingiei, mucozita. Mucozita periimplantara dispare de obicei fara complicatii daca se elimina placa bacteriana.
Daca placa bacteriana nu este indepartata, atunci inflamatia ajunge la tesutul osos. Astfel se resoarbe osul din jurul implantului ceea ce se numeste periimplantita. Daca nu este tratata la timp, implantul incepe sa aiba mobilitate urmata de pierderea acestuia. Pentru a evita aceasta complicatie grava, trebuie mentinuta o igiena bucala riguroasa.
Tratamentul periimplantitei este complicat. Indepartarea placii bacteriene de pe suprafata implantului este o problema, deoarece metodele de indepartare mecanice folosite, pot afeca supafata implantului. Din acest motiv, implantul nu va mai reveni la situatia initiala, lucru care va conduce la recidive.
Pe langa tratamentul mecanic de curatare, se administreaza si un antibiotic pentru distugerea agentilor patogeni implicati.

Pierderea implantului

Este ulterior periimplantitei netratate, sau recidivei sale. Defectul produs in urma pierderii implantului poate fi remediat cu ajutorul unei grefe osoase, pentru ca odata cu perderea implantului se pierde si osul de la nivelul respectiv, astfel incat sa se poate realiza un nou implant daca pacientul doreste acest lucru.

Programeaza-te acum la o consultatie GRATUITA

Vezi tot articolul

Informatii despre implantul dentar

Implanturile pot inlocui unul sau mai multi dinti. De asemenea pot reprezenta un sprijin pentru lucrari mai mari sau pentru proteze.
Din ce este alcatuit un implant dentar?

Implantul dentar este compus din urmatoarele elemente:

1. Corpul implantului, care va fi introdus in os;
2. Abutmentul implantului dentar sau bontul protetic pe care se fixeaza coroana dentara;
3. Coroana sau structuri de prindere pentru proteze.

Indicatii pentru implantare:

1. Implant dentar unic;
2. Acoperirea unor edentatii extinse;
3. Inlocuirea molarilor lipsa;
4. Inlocuirea tuturor dintilor.

Conditii necesare realizarii unui implant dentar:

1. Prezenta unei portiuni suficiente de os;
2. Spatiu suficient pentru piesa protetica (coroana);
3. Igiena orala buna;

Contraindicatii

Contraindicatiile unui implant sunt relative si difera de la pacient la pacient. Asadar, exista niste contraindicatii generale cum ar fi: fumatul, unele medicamente, unele boli generale cum ar fi diabetul zaharat, boli cardiovasculare, boli ale oaselor, etc.
Contraindincatiile locale ca si cele generale, sunt stabilite de medicul dentist si sunt personalizate pentru fiecare pacient in parte. Printre ele putem enumera: lispa de spatiu pe arcada, lipsa de os, boli ale osului sau ale mucoasei bucale, etc.

Care sunt cele mai bune implanturi?
In general exista o gama larga de implanturi dentare si au indicatii conforme cu fiecare caz in parte. Nu exista implanturi bune sau implanturi proaste.
Matrerialul din care este facut un implant este titanul. Acesr material este biocompatibil si dupa ce este implantat in os, el formeaza o legatura stransa cu acesta (osteointegrare)
Ingrijirea postoperatorie si intretinerea implantului

Trebuie avut in vedere faptul ca inserarea implantului este o operatie chirurgicala, prin urmare se aplica in general aceleasi indicatii postoperatorii ca si la extractia dentara. Aceste sunt:

1. evitarea suprasolicitarii pe partea pe care s-a efectuat implantul,
2. curatirea adecvata a zonei pentru a evita aparitia infectiilor. Se pot folosi metode adjuvante cum ar fi apa de gura clorhexidina, care ajuta la mentinerea igienei bucale
3. prezentarea in mod regulat la medicul dentist pentru a depista la timp posibilele inflamatii de la nivelul implantului, si pentru a le putea trata. Inflamatiile si infectiile de la nivelul implanturilor dentare pot duce la pierderea osului si implicit la pierderea implantului.
4. Controale regulate la 3-6 luni, sau dupa cum stabileste medicul dentist. Dupa efectuare piesei protetice, igiena bucala se realizeaza riguros, ca si in restul gurii, cu periuta de dinti, ata dentara, apa de gura, si dusul bucal care are un efect excelent de curatare a implanturilor.

Programeaza-te acum la o consultatie GRATUITA

Vezi tot articolul